Wat is een serama?


De Serama is het kleinste kipje van de wereld en komt oorspronkelijk uit Maleisië. De Serama is een leuk gezelschapsdier met een rustig en vriendelijk karakterHaantjes staan vaak rechtop en de hennetjes staan vaak heel trots met hun borst naar voren.De grootte van een Serama wordt vaak vergeleken met een frisdrankblikje en ze wegen vaak niet meer dan een zakje met suiker.

Herkomst  

De serama komt dus oorspronkelijk uit Maleisië, waar zij als huisdier worden gehouden.De Serama is rond het jaar 2000 naar Amerika gehaald. In 2006 zijn de Serama’s voor het eerst in Nederland gekomen. Ze zijn dus nog niet zo heel lang in Nederland maar al bijzonder populair.

Gewichtsklassen

De serama is ontstaan uit het kruisen van diverse kippenrassen (onder andere de chabo, oud engelse vechtkriel , bankiva) waar de juiste kipjes uitkwamen. Ze werden onderverdeeld in 3 klassen. De klassen zeggen helemaal niks over de grootte, maar alleen over het gewicht van de kipjes. Hier laat ik een overzichtje ervan zien:
Haan
Hen
Klasse A
tot 350 gram
tot 325 gram
Klasse B
350 – 500 gram
325 – 425 gram
Klasse C
500 – 600 gram
425 – 525 gram

Karakter en type 

Iets wat aan de serama gelijk opvalt is het karakter en type. Serama's worden niet alleen op hun uiterlijk geselecteerd, maar ook op hun karakter. Dat gebeurt hier in Nederland bij de meeste andere kippenrassen niet. Een serama moet zelfverzekerd en rustig zijn. Hij moet trots zijn op zichzelf en dat ook laten zien op een show. Een serama vindt het leuk om veel aandacht te krijgen. Als hij op je schoot zit zal hij er niet afvliegen maar er juist van genieten.  De haantjes die staan vaak met hun hoofd naar achter en hun borst vooruit. Ze laten zien dat ze trots op zichzelf zijn. Serama's vinden het leuk om veel aandacht te krijgen.

Eieren 

Kunnen deze mini kippen ook eieren legen? Ja, dat kunnen ze. Serama kippen leggen niet heel veel eieren, maar de meeste hennen leggen toch een paar keer per week een ei. Het zijn echt mini eitjes vergeleken met een normaal kippenei. Je hebt er een paar nodig voor op je boterham Een serama hennetje begint meestal te leggen als ze 6 maanden oud is. Het gebeurt wel eens  dat een hen al een ei legt als ze nog maar 100 dagen oud is, maar er zitten ook hennen bij die helemaal nooit een ei zullen leggen, omdat ze zo klein zijn en geen ei kunnen leggen.

Algemeen

Over de Serama is al veel geschreven op internet en in boeken door de echte kenners.
Elke kippenkenner heeft vast wel eens van de naam ‘Serama’ gehoord.
Dat was een aantal jaren geleden nog wel heel anders!
Serama’s zijn namelijk nog maar sinds 2006 in Nederland en raakten steeds bekender en populairder.
Ik kwam er in 2009 achter dat deze bijzondere kippen bestonden.
Ik heb ze eerst een paar keer bekeken op wat shows bij ons in de buurt.
Later in januari 2010 heb ik ervoor gekozen om zelf met een trio Serama’s te beginnen.
Deze kleine kippen bevallen me zeer goed!
Het is een zeer sociaal en rustig kipje dat erg nieuwsgierig is.
Ze zijn bovendien zeer makkelijk in onderhoud en hebben niet veel ruimte nodig.
Je kunt ze overal houden!
Een van de voordelen van Serama hanen is dat ze niet zo’n groot geluid als normale hanen zullen produceren.
Natuurlijk de één weer iets meer en harder dan de ander.
De Serama houdt ervan om veel aandacht te krijgen.
Het is een leuk gezelschapdier met een vriendelijk karakter.
Serama’s vinden het leuk om op te vallen.
Ze staan vaak trots met hun borst naar voren en hun vleugels verticaal naar beneden.
De grootte van een Serama wordt vaak vergeleken met dat van een frisdrankblikje.

Broeden

Serama eieren uitbroeden is wel iets lastiger dan bij andere kippenrassen maar zolang je de juiste temperatuur en luchtvochtigheid gebruikt zou het te doen moeten zijn. Met elke willekeurige broedmachine is te broeden. Let er wel op dat er niet teveel trillingen bij komen, dan komt bij sommige broedmachines voor. Ik heb nog niet veel ervaring met broeden. Ik heb zowel natuurbroed als de broedmachine gebruikt. Ik heb geen speciale broedmachine, maar een eenvoudige en goedkope broedmachine. Een ‘brinsea eco mini’, hij doet het prima. Een nadeel kan zijn dat je met de hand moet keren. Er zijn genoeg keuzes in broedmachines, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Zowel automatische keer als met de hand keren.


  

Mijn Serama's

Ik heb nu 5 Serama’s in verschillende kleuren en klassen. De fok van Serama’s is nog niet kleurvast. Dat betekent dat het niet te voorspellen is welke kleur Serama uit een paartje komt, dit kan elke keer wisselen. Tot nu toe heeft het fokken van een goed type de voorkeur boven formaat en kleur.

Nielswint.jpg picture by Niels2112 fcgroningen.jpg picture by Niels2112 BILD0657.jpg picture by Niels2112 BILD0656.jpg